Voorwaarden scheppen voor vernieuwing
Het tweede deel van het boek Iedereen verandert – nu wij nog gaat in op de bredere omgeving om je heen. Die kan namelijk zowel blokkeren als ondersteunen bij lokale vernieuwing. Door daar verstand van te hebben en mensen erin mee te nemen kun je betere voorwaarden scheppen, zodat er op allerlei plekken (zoals jouw plek) echt vernieuwd kan worden.
Door het scheppen van voorwaarden te veronachtzamen, zwem je te vaak tegen de stroom in en krijg je minder voor elkaar. Het is daarom van belang zulk gidswerk naar je toe te trekken, ook al vraagt niemand erom.
Het gaat hier meer om organisatorische praktijken en het zich bemoeien met een bredere groep mensen of zelfs de gehele organisatie.
De inhoud van dit deel is daarmee soms abstract. De uitdaging is om steeds de connectie te blijven zien met de concrete actie in het eerste deel, want daar realiseer je immers pas meerwaarde. Ook in dit deel komen weer acht onderdelen langs. Die gaan onder andere over het DNA van de organisatie, over datgene waaruit een werkbaar veranderontwerp bestaat, over welke rollen te verdelen zijn en hoe je mensen daarin meeneemt, hoe je vernieuwing beschermt en verspreidt, en hoe je de organisatie helpt vitaal te zijn en zichzelf niet te saboteren. Met andere woorden: over welke voorwaarden je moet scheppen voor vernieuwing.
Inhoud deel 2
- Ontdek het DNA van je organisatie
- Begrijp samen waardoor verandering werkt
- Zoek hefboomwerking en ontwerp een aanpak voor elke opgave
- Beleg per opgave de belangrijkste rollen en begrens zichtbaarheid
- Communiceer de vernieuwing, bescherm kiemen en kleed de veranderagenda uit
- Maak vernieuwing besmettelijk via klussen, kennis en contacten
- Doe moeilijk over leerprocessen en verstoor zelfsabotage
- Leer samen meervoudig organiseren
Hans Vermaak over deel 2 van het boek